onsdag 19 november 2008

Livet enligt äldre

Idag är vår generation förståndiga och petiga när det gäller beslut av kost som ska inmundigas. Hälsohysterin har tagit oss med storm och det snackas hit och dit om vad man ska äta. Om vi jämför med tidigare generationer, så är vi mycket mer kräsna. Förr så hade man en gris på gården, som vid perfekt storlek slaktades och tillagades. Gud nåde den som lämnade något kvar på grisen. Allt kunde bli något, det fanns inga slut på uppfinnigsrikedomen. Levern användes till paj, hjärtat till paté, tarmarna till korv, skötet till sexleksak och binjurarna till en härligt mustig höstsås. Idag går den generationen runt som yra höns i köttdisken. Det är som ett skådespeleri när dom går runt där, fram och tillbaka och mummlar: "var är grishjärtan?, Var finns bukspottskörtlar från ko?, Hur ska jag nu kunna laga Bräckekorv och Jönsapaj?" Dom var mer överlevare än vi, men till vilket pris?


På tal om hälsa, har ni sett den nya reklamen för hemköp, där dom säger att dom slutat sälja rödlistad fisk? Där står en tjock och fläskig man och lagar mat och säger något i stil med "Torsk kan man lätt byta ut mot sej, en god och nyttig fisk" Sen gör han reklam för ett mörkt bröd: "Detta brödet är gott och mjuk och fullt med nyttiga fibrer som är bra för kroppen". Jävla hyckleri, gubben väger lätt 130 kg och är smällfet och berättar för oss vad som är bra för kroppen. Inte trovärdigt. Det kanske är så att han vet att han gjort fel, han åt inte det där brödet när han var ung och nu vill han hjälpa oss som fortfarande har en chans. Men man tycker att han borde ta upp i reklamen att han är tjock, kanske ursäka sig i början.

1 kommentar:

Den Skånske Agitatorn sa...

Klockren avslutning! Satt och skrattade högt.